Column

Kunstgras

10-10-2016

Een ander soort ontgroening staat voor de deur: kunstgras heeft z'n beste tijd gehad. Althans, een soort kunstgras die kankerverwekkend kan zijn. Sporten is gezond? Dat adagium wankelt op de kunstvelden, al roept verantwoordelijk minister Edith Schippers dat kinderen 'gewoon' kunnen blijven sporten. Het rubberen grondwerk dient wel beter te worden onderzocht dan het RIVM, ons gemeenschappelijke meetlint, eerder deed. Hun conclusie: rubbergranulaat is veilig totdat wij het beter hebben onderzocht. 

Dat in Amerika inmiddels 230 spelers op kunstgras hebben gestaan en kanker hebben opgelopen is een feit dat niet kan worden genegeerd. Al dient daar ook meer onderzoek te worden gedaan voordat de juiste conclusies kunnen worden getrokken. Bovendien zijn wij er bij gebaat als het kunstgras kan blijven bestaan - en om een bizarre reden. De rubberen korrels waarmee kunstgrasvelden liggen bezaaid zijn afkomstig uit oude autobanden. Die mogen van Europa niet meer worden vernietigd maar móeten worden gerecycled. 

De goed verstaander merkt meteen op dat hier vanuit Brussel andermaal een stuk folklore - in dit geval Haagse folklore - om zeep wordt geholpen. 'Vooral die autobanden rookten fijn', toch? Nou, vergeet het maar. De bezorgdheid over het kunstgras wordt door minister Schippers met een opmerkelijke uitspraak gepareerd: 'Barbequen is gevaarlijker'. Of ze hiermee de kans op kanker bedoeld zegt ze er niet bij. Feit is dat deze ziekte juist met kracht dient te worden uitgebannen langs en op de velden. Nu lijkt het erop dat 'ie notabene via het veld weer opduikt. Dat kan niet de bedoeling zijn. Bij SV Den Hoorn zijn ze wel degelijk geschrokken. Een 8-jarige sterspeler verklaart: 'Soms krijg je die korreltjes ook in je mond'. Gelukkig hebben ze daar ook een kunstgras met kurk en dat is wel veilig. Althans, als je niet teveel naar lucht hapt in het gras.