Column

De Unox OudjaarsFuik

31-12-2013

Na Zwarte Piet moet nu ook het vuurwerk eraan geloven. De discussie over deze nationale traditie op Oudejaarsavond wordt heviger gevoerd dan ooit; de intensiteit van de klachten stijgt recht evenredig met de sterkte van de knallen. Wat dat betreft klopt het plaatje: meer overlast, meer meldingen, zwaardere straffen. Althans, voor de handel, niet voor het afsteken. Maar zolang jongeren naar buro Halt worden verwezen om de straat te vegen in plaats van een kijkcollege op de EHBO-afdeling  verandert er niets. Op die EHBO zou je juist nú een mooie real-life soap kunnen filmen. Titel: 'Bloed aan het plafond'. 
Diplomaathaat

20-12-2013

Wij moeten serieus overwegen of we de titel Stad van Recht en Vrede nog wel verdienen. Den Haag is helemaal niet zo veilig meer. En het recht is ook ver te zoeken. Tenzij je een diplomaat bent, dan heb je alle recht. Vroeger deed men een valhelm op als men op de koffie ging in de Schilderswijk. Tegenwoordig kun je dat beter doen in de ambassadewijk achter de Groot Hertoginnelaan of in delen van Benoordenhout, Vogelwijk en Statenkartier. Diplomaten zijn de nieuwe voetbalhooligans. Met vuist en geweld bestieren zij de stad. De lontjes zijn kort, de tenen zijn lang. 
De Passage kan de boom in

19-12-2013

De cartoon van collega-humorist Marnix Rueb spreekt boekdelen: Harry schopt een wormstekige appel de Passage uit, met een hoge trap. ‘Val jè is lekkâh heil vèâh van de baum’, schreeuwt Harry de rotte appel na. Die kan enkel ’Aaaiwat??’ uitbrengen. Twee standbeelden op de galerij geven hun scherpe commentaar: ‘Ein rotte appel innut pand…maak heil de binnestad te schand!’ 
Leiden neemt de leiding

15-12-2013

Leiden is een belangrijke stad. Dat weten ze zelf ook, ze noemen zich niet voor niets de Sleutelstad. Er komen vorname en invloedrijke mensen vandaan. Zoals Alexander Pechtold, een van de betere politici van dit moment, ongeacht zijn denkbeelden. Armin van Buuren (nou ja, Leiderdorp, maar dat hoort bij Leiden). Jochem Myer. Nico Dijkshoorn. Zo kan ik nog wel even doorgaan; het zijn spelbepalers in binnen- en buitenland. 
Snuffelen in je kledingkast

13-12-2013

Te pas en te onpas wordt gevraagd naar je pas. Zo ook bij de nieuwe fashion Factory Outlet in New Babylon. Drieduizend vierkante meter mode met voor elk wat wils. Maar het is beslist geen uitdragerij, waarschuwt de bedenker van dit nieuwe winkelconcept. Dus moet je een pasje hebben. Maar wat voor pasje? Het is genoegzaam bekend dat de beste klant de klant is waarvan je zo goed mogelijk weet wat ‘ie wil. Daar pas je dan je assortiment op aan. Veel klanten weten geeneens wat ze willen en dat komt helemaal mooi uit – die kan je alles wijsmaken. 
Wolfje Wilders

13-12-2013

De wolf van Luttelgeest, die dit jaar de gemoederen danig bezig hielt, was meer dan een curieus nieuwsbericht. Het was een omen. Immers, als het vuur gedoofd is komen de wolven. Die wolf was wel in het land maar hardstikke dood. Aangereden? Nee, doodgeschoten. Later bleek van wel. Er werden ook restanten van een oude bever in zijn maag aangetroffen. Die Patricia Paay doet ook alles om aan haar gerief te komen, was het eerste dat ik dacht. 
Lange Nel

09-12-2013

‘Het was een hele grote’, moet Arie Schippers gedacht hebben bij het maken van Nelson Mandela’s standbeeld. Dit bronzen beeld staat tussen ons Omniversum en het Bel Air hotel en stond daar al een tijdje te wachten om vereerd te worden. Pas toen Mandela ziek werd verschenen de eerste bosjes bloemen. Nu zal het een bedevaartsplek worden voor zijn bewonderaars, uit binnen- en buitenland. Ook die zullen zich verbazen over Lange Nelson, die drie en een halve meter hoog boven iedereen uitsteekt. Ik ben zelf vrij lang - mijn paspoort zegt twee meter twee - maar Mandela zo hoog als een basketballer, me dunkt, daar kom ik niet boven uit. 
Ome Ed en de Apple Store

09-12-2013

Sinds mensenheugenis staat er in de Haagse Passage met de kerstdagen een kerstboom.  Een reusachtig gevaarte, op de kruising van de drie monumentale winkelgangen. Maar nu niet. Dat steekt Samantha, die op deze koopzondag terugkeert in de snackbar. ‘Komt door de Apple Store’, zeg ik. 
Liedtekst 'Nuttelozen van de Dag' - uit Vaarwel 2013

06-12-2013

Liedtekst uit oudejaarsconference 'Vaarwel 2013' - Nuttelozen van de Dag'.....  
Stadsvuurwerk

05-12-2013

Sydney, Australie: ieder jaar, in de eerste minuten van het nieuwe jaar, gaan de beelden de hele wereld over. Een weergaloos vuurwerk. Daarna volgen andere steden in rap tempo. Stadpromotie van de hoogste kwaliteit. Wie de majestueuze kleurenpracht ziet kan niet anders dan besmuikt lachen om het gestuntel met ‘eigen’ vuurwerk hier in de straat. En de Chinezen lachen mee. 
Daar sta je dan ( openingslied Vaarwel 2013)

29-11-2013

De tekst van het openingslied van de oudjeaarsconference Vaarwel 2013. Mijn koningslied voor Lex.  Check de speellijst voor een datum bij jou in de buurt. 
Ome Ed en de landing van Oranje

25-11-2013

  Tradities zijn er om in ere te worden gehouden. Vandaar dat wij ieder zondagmiddag aan de stamtafel van Nico’s snackbar met een zooitje ongeregeld aanschuiven om, onder het genot van een vette bek en een krat Spa Geel, de wereld te bespreken. Vandaag staat de viering van tweehonderd jaar koninkrijk op het menu. 
Frustratiesamenleving

22-11-2013

Het woord van het jaar: participatiesamenleving. Het woord dook op in de Troonrede van Lex. Heel het land kreeg de boodschap mee die dit kabinet heeft, en die de boodschap luidt: meedoen. ‘Jullie mogen het zélf doen’, jubelt de regering.  Op z’n Haags: ‘je ken me nog meer vertellen, wij de worst en jullie de vellen’.  
Staal voor paal

22-11-2013

Als je ze niet allemaal op een rijtje hebt, moet oppassen voor het domino-effect. Dat bewijst Erik Staal. De voormalig topman van woningbouwcorporatie Vestia moet verantwoording afleggen bij de rechter voor de wandaden die zijn gepleegd onder zijn bewind. Hij koos de aanval en gaf kranteninterviews. Daarin speelt hij de vermoorde onschuld. 
Spreek je Hoerstaal

15-11-2013

Het beste idee dat ik sinds tijden heb: ik ga geld verdienen met een taalcursus. De cursus ‘Hongaars voor Mannen’. Zeker nu de belangenorganisatie Spot 46 een poging waag om Hongaarse sexwerkers juist de Néderlandse taal te leren. Wat een ongelofelijk dom idee. Alsof mannen naar ze komen om te praten. Als je een sexwerker bezoekt heb je wel iets anders aan je hoofd dan die ramp op de Fillipijnen. 
Fuck de Fillipijnen

12-11-2013

Een van der ergste stormen uit de geschiedenis van de mensheid  - zoiets schrijf je niet iedere dag - raasde over de Fillipijnen. Tienduizend doden? Verdubbel dat aantal maar. Wie de leefomstandigheden van deze mensen kent weet dat er in de getroffen gebieden helemaal niets meer overeind staat. Een ramp van ongekende omvang; dat vraagt om compassie met de getroffenen. Niet zo vreemd dat er overal hulpakties op gang komen...
Ome Ed en het stel uit Voorburg

11-11-2013

Nieuwsgierige blikken worden richting onze stamtafel geworpen vanaf de balie. Daar staat een ouder echtpaar. ‘We hebben het gevonden!’, krijst de man van plezier. Ze vertelden mij na afloop van een optreden in Voorburg afgelopen zaterdag dat ze Nico’s snackbar maar niet konden vinden. Ik gaf ze de route. Vreemd, zo moeilijk is het toch niet. ‘Doet u mij maar een patatje Ome Ed‘, zegt de man opgetogen, terwijl hij zijn nek bijna verrekt om Ome Ed te zien zitten aan de stamtafel. 
Mop der Belgen

10-11-2013

Daar sta je dan: naast koning Philip.  Hij kwam op bezoek in Den Haag en hij keek even zuur als goede Belgische frietsaus. De Belgen hebben één voornaam kenmerk dat hen bindt en dat ze nooit zullen opgeven: een gezonde afkeer van de buren. Zo’n 150 jaar geleden hebben de Belgen eensgezind besloten dat zij nooit zouden worden overheerst door de Duitsers, de Fransen en de Hollanders. Dit heilige voornemen en bijbehorend wantrouwen zit in het DNA van iedere Belg. 
Waterpijpen en aftrekchinezen

07-11-2013

Twee invloeden van buitenaf die knabbelen aan de fundamenten van onze fatsoenlijke stad: shishalounges en Chinese massagesalons. In een shishalounge – shisha is een ander woord voor waterpijp - kan je roken over water. Dat is net zo kankerverwekkend als roken zonder water, voor de duidelijkheid. In Chinese massagesalon wordt de gezondheid anders geschaadt: hier heeft men overdreven veel aandacht voor het mannelijk geslachtsdeel.
Ome Ed en ADO Kampioen

04-11-2013

  Kletterende regen ontneemt ons het zicht. Onweer klinkt in de verte. ‘t Is stil in Nico’s snackbar. Alleen de stamtafel is gevuld met de vaste gasten. Gespreksonderwerp is het zwabberende ADO. Nauwelijks resultaten, maar wel in de prijzen gevallen: ADO krijgt de prijs voor homo-emancipatie, de John Blankensteinprijs.’ ‘Terecht dat ze die prijs krijgen,’, zegt Ome Ed. ‘Ze spelen als een stelletje homo’s.’ Paul, de uitbater, is echter positief. ‘We hebben in ieder geval een prijs dit seizoen.’ ‘En die komt niet meer uit de kast‘, zegt Ome Ed weer. 
Digibewustwording

04-11-2013

Ik sprak onlangs met een communicatie-medewerker van de gemeente. Het gesprek kwam - hoe kan het anders- op het Spuiforum. Hoe rampzalig de communicatie daarover is. Een absolute voorwaarde voor het nemen van goede en gedragen besluiten: heldere communicatie. De eerlijkheid gebied te zeggen dat het vaak goed gaat bij de gemeente. Maar als het mis gaat is het wél meteen bingo. Meestal wordt er dan even verstoppertje gespeeld tot de wind weer gaat liggen. Eerste wet van openbaar bestuur: als je ze niet kan overtuigen – breng ze in de war. 
Zwart van de mensen

25-10-2013

  Den Haag heeft toestemming gegeven voor een demonstratie, morgen op het Malieveld. Daar waar vroeger voor de meest prangende zaken werden betoogd - kernraketten, abortus, mensenrechten - wordt zaterdag gedemonstreerd voor het behoud van een racistische, discriminerende traditie. Althans, zo ziet de VN het. Ondergetekende heeft op Facebook natuurlijk ook de pietitie geliked, zoals dat tegenwoordig in goed Nederlands heet. Net als meer dan twee miljoen mensen - en de teller loopt gestaag op. Maar op een knop klikken is heel iets anders dan verkleed als Zwarte Piet naar Den Haag komen...
Ome Ed en Zwarte Piet

21-10-2013

  "Ik snap die ophef niet. Hebben jullie ooit gehoord van een neger die Piet heet?’ Met een lange zucht zakt Ome Ed in een stoel aan onze stamtafel. Hij mag daar pas officieel vanaf 1 november weer zitten en doet voor straf de afwas in de bijkeuken. Maar de discussie over Zwarte Piet – inmiddels een landelijke traditie rond deze tijd van het jaar - wil hij niet missen. De stamgasten van nico’s snackbar vinden de discussie over Zwarte Piet belachelijk. ‘Dan moeten ze consequent zijn. Dan moeten ze zonnebanken ook gaan verbieden’, roept Martin.
De kroon van Jozias

17-10-2013

  ‘Toegankelijk en betrokken: de stad kan blij zijn met deze burgemeester.’ Geen woorden van ‘s mans eigen VVD maar van de Stadspartij, de luis in de pels van de gemeenteraad. Als iemand oog in oog staat met de koning – terwijl hij niets met het koningshuis heeft – slaat deze persoon vaak om als een blad aan de boom en vertoont ineens kruiperig gedrag. Een fenomeen dat bekend staat als ‘de hermelijnkoorts’. Heeft de luis last van de hermelijnkoorts?
De stad verandert in een fietspad

17-10-2013

  Er moet in Brussel een miljoenensubsidie voor te krijgen zijn, een andere verklaring is er niet: Den Haag wordt bedolven onder de fietspaden. Overal in ons Haagje wordt gewerkt aan de weg in het belang van fietsers. Niks mis mee,  tenzij je andere verkeersgebruikers in de vangrail duwt. Dat is precies wat er aan de hand is...
De Rus zelve

17-10-2013

  Nu al hét hoogtepunt in het Nederland - Rusland jaar: de diplomatieke rel over zuipschuit Borodin. Dit feestjaar is bedoeld om de vriendschappelijke betrekkingen met de Russen te vieren. Het jaar 13. Da's vragen om problemen.  Borodin. Dat is dus die klojo die ze verkeersboetes niet betaald. Een van zijn mindere zonden, weten we nu. Groot was de verontwaardiging toen hij niet alleen na een paar uur weer vrij man was maar onze minister van Buitenlandse Zaken ook zijn excuses aanbood aan My Little Putin.
RTL4 en Stop Aids Now in de problemen met nieuw tv-programma Comedy Kids

03-10-2013

  PLEEGT ‘STOP AIDS NOW’ PLAGIAAT? Donderdag 3 oktober 2013  
Klapsigaar

25-09-2013

  De zielige bewoners van de Hobbemastraat hebben het zó moeilijk gehad. Achgutachgutachgut. Hun riooltje is vernieuwd en dat duurde niet een, niet twee, niet vier – nee, wel zés maanden.  De burgers konden het niet meer aan. ‘Je durft het niet hardop te zeggen, maar eigenlijk is hier sprake van een humanitaire ramp’. Zulks moet de stellige overtuiging zijn geweest van de hersenloze ambtenaar in het Ijspaleis die vervolgens met het idee kwam om de bewoners te compenseren: met een zakje zaad van de klaproos.
360 graden in de Ridderzaal

19-09-2013

Prinsjesdag: een feest voor Oranje-fans. Voor de rest: de jaarlijkse fopspeen van de regering. De bevolking dient koest te worden gehouden. Wij zijn als de paarden voor de Gouden Koets: onrust dient zoveel mogelijk vermeden te worden. Laten we beginnen met het positieve nieuws: als reclamefilm voor Den Haag was het weer groots. Onherkenbare pracht en praal. Is dit mijn stad?
Geen sjoege voor Kurhaus

15-09-2013

Schrijven, zoals van deze column, vereist maar één ding: leegte. Het hoofd dient zich in de ruststand te bevinden. Geen dwalende gedachten. ‘Van doen naar zijn’, zeg ik vooraf altijd even tegen mijzelf. Een klein mantraatje, zo u wilt. Dat hoofd leeg maken is voor mij een eitje. Niet omdat er niets in zit (ik hoor het u denken) maar omdat ik vanuit mijn werkkamer uitkijk over 60.000 vierkante meter niksigheid: het gebouw van CBS in Voorburg.
'Haagse' film Smoorverliefd in premiere

10-09-2013

De film Smoorverliefd is in premiere gegaan. Met een bijzondere acteur: burgemeester Jozias van Aartsen. A STAR IS BORN.
Moslims voor ADO

04-09-2013

'Terroristenvlag op voetbalveld in Spoorwijk, Den Haag. Van Aartsen snurkt verder en Asscher doet het in zijn broek'. Geert Wilders kun je niet betrappen op enig gevoel voor humor. Ik volg zijn tweets. Altijd boos. Over de bekend standpunten. Hij zal het zelf niet leuk vinden – maar z’n politieke overtuiging heeft een baard.
Vredespaleis - 100 jaar in 'n coma

01-09-2013

Het Vredespaleis heeft de gezegende leeftijd van 100 jaar bereikt. Dat moet gevierd worden - maar wat vieren we dan? Geen hond die weet wat er in dat gebouw te doen is. Verboden toegang. Er zijn meer mensen in de chocoladefabriek van Willy Wonka geweest dan in het Vredespaleis. Een plek voor de vrede waar je niet in mag -  oh, ironie!
Nooit meer vakantie

24-08-2013

'Het is hier echt héél erg afgelegen', klaagt een kennis op Facebook. 'Afgesloten van de buitenwereld. Nu eindelijk tijd voor een koud biertje.' Zelden iemand zó glashard horen liegen. Als je bent afgesloten van de buitenwereld heb je geen Facebook. En zonder Facebook of internet kan geen mens meer leven, zo lijkt het wel. Inmiddels zijn de eerste verslavingstherapieen ontwikkelt voor Facebook-verslaafden.
Een Haagse vakantie

24-08-2013

Technologie is als de tijd: zij schrijdt met rasse schreden voort. Wie straks nog een vreemde taal leert is net zo'n fossiel als iemand die een papieren boek leest. Waarom een taal leren als de computer 'm voor je kan spreken? Toets de zin in, druk op de knop en voilá: in een foutloze volzin spreekt u ineens Oezbekistaans, Letgaals of Zimbabwaniaans.  Zelf praten hoeft niet meer.
(T)rouwen in Wassenaar

12-06-2013

Uit onderzoek blijkt dat dochters graag trouwen met een man die lijkt op hun vader. Dat is natuurlijk de reden dat al die moeders staan te janken bij de bruiloft. En nu is er nog een tweede reden om te janken: uw kroost mag niet meer gratis trouwen in Wassenaar. Het College van B&W heeft de regels strenger gemaakt omdat hordes trouwlustigen uit omringende gemeenten – Den Haag voorop – in raadhuis de Paauw willen trouwen. In Den Haag is de wachttijd voor een gratis trouwerij 10 maanden. Dan gaan we graag naar Wassenaar.
Ome Ed en de homosuele supporter

10-06-2013

‘Natuurlijk mogen homo’s ook trouwen’, roept Ome Ed.’Waarom niet? Ieder mens heeft recht op een ongelukkig leven. Ook homosuelen.’ We zijn in een discussie verzeild geraakt over voetbal en homo’s. Aanstaande woensdagavond is er een bijeenkomst in het homo-café Basta op de Mauritskade over de mogelijke oprichting van een ‘roze’ fanclub voor ADO. Dat nieuws zorgt voor ophef aan de stamtafel van Nico’s snackbar.....
Very Important Poephoofd

07-06-2013

  Waar zijn de tijden dat je tot je oksels in de bagger stond te springen tijdens Parkpop? Dat de vonken eraf vlogen, dat je motorrijders over het veld zag crossen, dat bier werd rondgestrooid alsof het confetti was en ouders hun kinderen weghielden bij het podium? Die tijden zijn voorgoed voorbij. Parkpop is allang geen opstandige puber meer. Het is als een kraker op leeftijd. Gezapigheid viert hoogtij. Een familie-uitje.   
Nou breekt me heup

07-06-2013

Onlangs overkwam een kennis van mij een bizar ongeluk. Hij stapte bij een net gebouwde strandtent op Scheveningen in een toilet - waar nog geen toilet in zat. Wel een gat in de grond. Dat hij te laat zag. Door de klap die volgde – hij stortte een paar meter naar beneden in een schacht – brak hij drie ribben, had een whiplash en kneusde alle botten in zijn botten aan de linkerkant van zijn lijf. Nog een geluk dat het toilet net gegraven was en nog niet in gebruik!
Een lied voor Piet

23-05-2013

Plotseling ging het licht uit in Den Haag. De stad hult zich in duisternis: Piet de Borst is overleden. Een Haags icoon. Piet de lampenkoning, in dat prachtige pand in de Grote Markstraat. Wie hem heeft gekent, weet dat mijn vergelijking met de duisternis niet overdreven is: Piet was een lichtpunt in een stad die soms zo zwaar met zichzelf overhoop ligt.
Ome Ed en de Bekende Driehoek

23-05-2013

‘Gisteren was een prima dag om je hond uit te laten in de Vergeten Driehoek’, zegt Ome Ed, tussen twee happen kalfskroket.  ‘D’r was geen orthodoxe moslim die wat durfde te zeggen, met al die politici in die straat’. ‘Je bedoelt dat politici ook honden zijn?’, vraagt Paul, die aan onze stamtafel de flessen Spa Geel ontkurkt. Vanwege de Pinksterdrukte hebben we onze zondagse bijeenkomst in de snackbar naar de dinsdag verzet.
Vergeten driehoek

21-05-2013

Een béétje fatsoenlijke stad heeft een orthodoxe buurt. Wij sinds kort ook. Een hoek in de Schilderswijk. Daar zijn we dan gefeliciteerd mee. Staphorst in de stad. Ieder z’n meug, maar in de openbare ruimte – die van ons allemaal is – laten we mekaar, met respect, met rust. Dus we gaan niet lopen zeiken over korte rokjes, zoals in deze Schilderswijkse hoek gebeurt.
Atlantik Wall

18-05-2013

Een week geleden stond ik op de slagvelden rond Verdun. Dat doe ik wel vaker – ’t is een interesse van me, de Eerste Wereldoorlog. Geen plek ter wereld waar ooit zoveel mensen zijn gestorven op zó’n klein oppervlak. Een gruwelijk fascinerende plek. Ditmaal bezocht ik het Franse plaatsje Romagne-sous-Montfaucon, waar een Amerikaanse eenheid in de laatste dagen van de oorlog een heuvel – altijd een stgrategische plek - bevocht op de Duitsers.
De drie van Paagman

12-05-2013

Wat hebben Michael Boogerd, Bram Moszkowicz en Patricia Paay met elkaar gemeen? Ze gaan alle drie signeren bij boekhandel Paagman. En ze zijn alle drie zo onbetrouwbaar als het weer. Om uiteenlopende redenen. Patricia Paay liegt over haar affaires met John de Mol en zanger Waylon. Ze heeft volgens beide heren helemaal geen sex met hen gehad. Ik heb overigens wél, maar daar schrijft ze dan weer niks over.
De Gier van de Pier

09-05-2013

'Dit is geen vak voor mietjes’, zegt Marc Udink. Hij is beroepscurator. En goed in zijn  vak. Hij beheerst als geen ander de kunst waar iedere curator zich in wil bekwamen: het zo lang mogelijk rekken van een faillissement. Ten faveure van zichzelf? U zegt het. Dat uitstellen kan lang, heel lang duren. Een goede curator rekt een lijdensweg niet alleen tot bloedens toe uit - hij asfalteert ‘m ook.
Zaad-idee uit Brussel

03-05-2013

Ik luidt niet vaak de noodklok op deze plek, maar nu wel: er dreigt een drama voor hobbytuinders. Die tuinieren in alle vrijheid en groeien hun gewassen. Niemand vertelt hen wat ze in de grond moeten stoppen. Ongelofelijk maar waar: die tijd is binnenkort voorbij. De beslissingsbevoegdheid van de tuiner over zijn gewassen gaat naar Brussel. In Europa is wetgeving in de maak die bepaalt welke zaden u in de grond mag stoppen. En nee, dit is geen grap.
Even wuiven misschien

01-05-2013

  "Dat beloof ik’. Ik heb nog nooit zoveel politici tegelijkertijd iets zien beloven als gisteren bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander. ‘Veel beloven en weinig geven, laat de gek in vreugde leven’. Zo luidt het spreekwoord. Natuurlijk stonden de plechtigheden bol van de symboliek, daar zijn het plechtigheden voor: maar ik heb het meest genoten van de verwondering van de prinsesjes. Kleine mensjes op grote gebeurtenissen, dat wekt vertedering. 
Ome Ed en het kleedjesprotocol

29-04-2013

'Wij hebben één echte nationale feestdag: koninginnedag. Waar of niet?’ Er komt geen antwoord. De gasten aan onze stamtafel in Nico’s snackbar zitten zich simultaan te verslikken in een oranje tompoes. Dat de tompoes al jaren het meest verkochte gebakje is mag een godswonder heten; het opeten van zo’n kreng vergt de motoriek van een hersenchirurg. ‘Eén nationale feestdag. En wat doen we dan? Dan zijn we zó trots op het koningshuis dat we onze ouwe troep van zolder halen en die voor de deur op de stoep leggen, op een kleedje. En je zet je kind ernaast, voor lul, met een blokfluit.'
Nieuwe Nieuwe Republikeinse partij

26-04-2013

Individuen mogen op 30 april op de Dam, zo lees ik, een wit T-shirt dragen met een kritische tekst over de monarchie, een witte ballon dragen of met een witte zakdoek zwaaien. Dat heeft burgemeester van der Laan afgesproken met het Nieuw Republikeins Genootschap. Wat is er eigenlijk met het oude genootschap gebeurd? Afgedreven? Opgesplitst? Verdampt? Weet iemand dat?
Biecht voor Beatrix

26-04-2013

Dat moet een memorabele dag van je leven zijn: de dag dat je agenda volledig leeg is. Vandaag is die dag aangebroken voor onze vorstin. Nog een paar dagen rust, dan tekent ze de akte van abdicatie. ‘Als de pen het maar doet’, verzucht zoon Willem-Alexander. Gelukkig zit het met de humor wel goed bij de Oranjes. Ik vind het in ieder geval één grote grap.
Oranje sterretjes

19-04-2013

Maar hoe zou zo’n paleis er van bínnen uitzien? Hoezeer mijn vader mij ook had verboden om één stap over de drempel te zetten….je bent kind. Ik vindt een deur. Tot mijn stomme verbazing – open! Smal stenen trappetje naar boven. Ik hijg. Andere deur open. Tapijt kraakt. Of is het de vloer? Ik zie een andere deur, breng mijn hand naar de klink, doe ‘m open….
Ongebruikte reserves

18-04-2013

Omdat de gemeente ze bleek te hebben ben ik ze ook maar eens gaan zoeken: mijn ongebruikte reserves. Ik kwam niet verder dan een paar flesjes wijn, een geschenkdoos met Belgische biertjes en een handvol euromuntjes. Ik heb geen ongebruikte reserves. Wat heeft een reserve voor nut als ‘ie niet gebruikt wordt?
Losse PVV-flodders

13-04-2013

Verkiezingsretoriek duurde vroeger een verkiezing lang. Daarna was je er van af. Totdat de PVV z’n entree in de politiek maakte. Sinds die iets in de melk te brokkelen hebben komen ze elke dág met wonderlijke voorstellen. Ditmaal met het voorstel om inwoners mee te laten beslissen bij gemeentelijke bezuinigingen. 
Lage daad van de Hoge Raad

13-04-2013

Wat voor weer zou het zijn in Den Haag’, zong Conny Stuart. ‘Zijn de bomen al kaal op ’t Voorhout?’ ‘t Is maar goed dat Conny is gaan hemelen. De bomen zijn niet kaal, ze zijn omgehakt. Illegaal en onwettig. Voor, oh ironie: de nieuwbouw van de Hoge Raad. Ons hoogste rechtsorgaan. Welk een mispeer dat juist deze organisatie dertien platanen illegaal heeft laten kappen. 
De dictatoriale dwerg

07-04-2013

In de communistische tijd was het in Rusland een politiek misdaad als je met een buitenlander sprak. Maar zie, nu reist de Rus zélf naar Den Haag om een gesprekje aan te knopen. Vladimir Poetin is maandag even tegast in de Hofstad.
URF AUAH

23-03-2013

Al acht jaar lang wordt in de nacht van 23 op 24 maart op onze planeet een vreemd fenomeen aan de hemel waargenomen: de lichten gaan uit. Dit jaar met extra veel plezier; we vieren dat aanstaande maandag in Cyprus definitief het licht uitgaat. Laat ons deze wrat wegbranden uit de Europese Unie! Maar dat terzijde: de nachtelijke licht-uit-actie heet Earth Hour, oftwel in goed Haags: ‘URF AUAH’. Dat klinkt al een stuk heelalleriger; als een planetoïde die door de kosmos zweeft. De ‘Urf Auah 49/234-49578’, of zoiets. Waarom gaan de lichten vanavond om 20.30 uur overal ter wereld een uurtje uit?
Ome Ed en Franciscus de 1e

20-03-2013

‘Da’s fijn voor die Argentijnen: hebben ze na al die duizenden dwaze moeders eindelijk een dwaze vader’. Dan zwijgt Ome Ed. De schaal met kroketten arriveert aan onze stamtafel. Het gezelschap stort zich vol overgave op de gefrituurde lekkernij. Elke zondagmiddag is er, zogezegd, witte rook in Nico’s snackbar. ‘Alleen die verkiezing vindt ik suf’, zegt Samantha, terwijl zij voorover buigt om een kalfskroketje te pakken. Haar decolleté is alles behalve suf. Je kan van bovenaf de kleur van d’r schoenen zien.
PAS OP VOOR POLITIE

14-03-2013

ineens staan ze op je pad en ja, je schrikt je een ongeluk. Fel geel en rood-gestreept. Ik zag ze voor het eerst in, god betere, Hazerswoude. Bij de afrit van de snelweg flikkerde een tekst op. De boodschap was niet te missen. MAAK UW AUTO LEEG, VOORDAT ANDEREN DAT DOEN. Redelijk agressief, dacht ik nog. Intimiderend. Ik had niets gedaan maar kreeg het gevoel dat ik toch fout zat. Dit is een zogeheten ‘textcar’. 
Anouk’s Songfestival

14-03-2013

Mevrouw Teeuwe werpt zich voor de leeuwen. De Haagse brulboei, de vrouw met de mannenstrot, de zangeres zonder Schaam – dat alles en nog veel meer is onze Anouk. Ja, ik zeg ónze Anouk. Zij steekt haar Haagse komaf immers niet onder stoelen of banken. Ze steekt hoogstens haar middelvinger op.
Ongans

11-03-2013

Elf procent groei per jaar – was het economie maar. Helaas betreft het hier nijlganzen. Bij gebrek aan natuurlijke vijanden nestelen ze zich sinds decennia warmpjes in West-Europa en met name in Zuid- Holland hebben we er last van. Overlast van dieren in je woonomgeving is - in het geval van de ganzen - zenuwslopend. Dat ze de straat onderschijten is één, dat ze hele nacht om het GAK lopen te roepen is twee. Misschien kan iemand ze vertellen dat het GAK allang is opgeheven en vervangen is door het UWV? Dat klinkt al meteen een stuk zachter uit zo’n ganzenek.
Trots op Bomans

06-03-2013

Er zijn mensen bij wie ik niet eens in de buurt van hun schaduw durf te komen.  Mijn bewondering is zó groot dat ik alleen uit nederigheid naar hen knik. Zo groet ik, meestal in benevelde toestand, in het voorbij lopen Louis Couperus. Zijn standbeeld op het Voorhoofd. Ik knik naar hem en, verdomd, hij knikt meestal naar mij terug. 
Honing uit het Haagse

06-03-2013

Honing: is er een mooier natuurproduct op deez’ aardkloot? Als iets bijzonder en puur is noemen we het niet voor niets  ‘de nectar van…’.  De enige juiste vergelijking om iets geweldigs te betitelen. We zeggen ook wel eens ‘het neusje van de zalm’. Ik weet niet of iemand dat wel eens heeft geprobeerd te verhapstukken; geef mij maar nectar. Al het goede van de natuur.....
DEN HAAG KRIJGT GROOT HAAGS DICTEE

04-03-2013

  DEN HAAG KRIJGT GROOT HAAGS DICTEE maar Facebook verbiedt Haagse humor ... Een select gezelschap Bekende Hagenezen en BN’ers mag zich op zondag 13 oktober melden bij Sjaak Bral. De cabaretier/columnist organiseert op die dag voor de derde én laatste keer een GROOT HAAGS DICTEE. Eerdere versies zorgden voor ophef en sensatie. ‘Deze keer zal niet anders zijn’, belooft Bral. ‘We gaan eruit met een oeâhknal’. Lees verder....    
Skyfall in Madurodam

02-03-2013

’t Is de gloed. De bleke, oranje gloed. Die hypnotiseert mij telkens weer. Afgelopen donderdag, diep in de nacht, vlak voor Zoetermeer op de A12. Alsof er duizenden zonnebanken tegelijk schijnen. De kassen. Ik weet dat er mensen zijn die dit licht als ‘vervuilend’ ervaren, maar ik ervaar het als betoverend. Een geheime wereld achter glas. Wat groeit daar in het holst van de nacht? Paprika’s Tomaten? Wiet? Men weet het niet. De vogels wel. Die blijken......
Oranje doven

01-03-2013

De paus is aan het eind van zijn Latijn. Hij gooide gisteren de hostie in de ring. Wij niet. Wij worden geacht de schouders er onder te zetten. Lastenverzwaringen, nog meer lastenverzwaringen. Nederland zucht en kreunt. ‘Het paradijselijk gevoel is weg’, verzuchtte mijn tandarts deze week. Hij zat met zijn vuist in mijn mond dus ik kon enkel knikken bij wijze van bevestiging. Gelukkig is er één lichtpuntje: er staat een feestje op stapel. 
Koekje van eigen bal

28-02-2013

Je bent een rund als je met paard stunt. Of met eieren of plofkippen of neptonijn. De voedselschandalen vliegen vaker om je oren dan de Joint Strike Fighter. Wij hebben onze prioriteiten niet goed op een rijtje. We geven miljarden uit aan vliegtuigen die niet kunnen vliegen maar hebben geen cent over voor controles op ons voedsel.....
The Hague Shake

24-02-2013

Je zal maar uit je UFO stappen en als eerste een groep aardbewoners de ‘Harlem Shake’ zien doen; dan vlieg je zo snel mogelijk weer weg uit de Andromeda-nevel. Die mogelijkheid heb ik helaas niet. Ik moet lijdzaam toezien hoe hele volksstammen zich voor lul zetten met een nieuwe dansrage: de Harlem Shake van Dj Baauer (dat is ze naam, geen tiepfout).
Arme rijken

14-02-2013

Wij waren vroeger niet rijk. Sterker: we waren arm. We waren zó arm dat ik de kleren van mijn broer moest dragen – terwijl ‘ie ze nog aan had. Wij hadden niks. Ook geen speeIgoed. ’t Is maar goed dat ik een jongetje ben, anders had ik helemáál niks te spelen gehad. Wij hadden vroeger geen Playstation, wel een plee. Maar pleepapier hadden we niet. Dat was onbetaalbaar. Weet u waar ik vroeger mijn kleine kontje mee afveegde?
Hagenezen zijn Hollanders

12-02-2013

Amai, dat was even schrikken voor de Antwerpse bevolking. Een Haagse delegatie op bezoek en nog een zware ook. Wethouders en burgemeesters kwamen langs om te praten over herstel van de Beneluxlijn. De ‘legal capital of the world’, zoals wethouder Peter Smit ons Haagje graag noemt, heeft geen enkele rechtstreekse verbinding met Brussel. Dat doet pijn - en niet alleen bij ons. 
Een harde dobber

12-02-2013

Dieren zijn minderwaardige schepsels. Ik vreet ze op, met liefde. Paardenvlees? Heerlijk. Dagje of vier marineren in water en azijn (of, ook lekker, karnemelk). Uurtje of drie laten pruttelen met een laurierblaadje. Smaakt verrukkelijk in de lasagna. 
Matchfixing bij ADO

07-02-2013

Ik voel me vies. Ik voel me een verrader. Voel me een Rasmussen. Maar ik beken: ook ik heb meegedaan aan matchfixing. Bij ADO. En het is geeneens een grap. ‘t Is de keiharde waarheid. Het onheil dat zich de komende dagen over mij heen zal storten en de pijn die ik veroorzaak bij familie en vrienden is allemaal mijn schuld.
Interview over nieuwe show 'Hier en Nu'

07-02-2013

Sjaak Bral staat 15 jaar op de planken. ‘Hier en Nu’ heet zijn jubileumshow. “Ik leef met de dag. Verleden en toekomst zijn illusies van het heden.  Als je het moment accepteert zoals het is, ben je altijd gelukkig.” (interview: Pauline Aarts, Posthoorn)
Den Haag verovert Hilversum

01-02-2013

Wie er achter zit weet ik niet. Ik geloof dat Reinout Oerlemans er iets mee te maken heeft. Maar briljant is het wel. Van een matige reality-soap – Cherso - een serie spin-offs op de buis brengen die in het genre zeer goed scoren bij de kijkers. Drie Haagse reality-sterren en bovendien ambassadeurs van onze groen-geile taal. Gelukkig hoeven ze daar niets voor te doen, behalve zichzelf zijn. En geloof me: niets is zo lastig als jezelf zijn op tv.
#PassionDenHaag

30-01-2013

Of ik zeker wist dat ik niet mee wilde doen, vroeg mijn manager. De EO had voor de tweede keer gebeld. Geen idee waarom ze mij voor ‘The Passion’ vroegen – het TV-spektakel dat de afgelopen twee jaar zeer succesvol is gebleken. Een formatje dat uitblinkt in eenvoud: speel de kruisiging van Jezus na in je eigen buurt.
Congresgeb-auw!

19-01-2013

De NS adviseert mensen om, zolang de vorst aanhoudt, niet naar Belgie te reizen  met de Fyra. Die doet het niet. De goedkoopste leverancier van treinen won de aanbesteding van de Fyra. De Fyra is een flop. Nu al. Lang leve de zegeningen van de liberalisering. Een ander staaltje mislukte liberalisering ( die zijn er overigens in grote getale) is de uitverkoop van het World Forum.
Cross Country Klunen

19-01-2013

Walgelijk, dat Lance Armstrong doping heeft gebruikt. Geen énkel begrip voor op te brengen. Tenzij je deze week met je fiets door Den Haag bent geglibbert. Dan begrijp je de noodzaak van doping tijdens het fietsen. Je houdt het anders niet vol. Ik besloot gistermiddag een stukje te gaan fietsen....
De gouden uiver

14-01-2013

Mijn oren waren diepbevroren. Daar kwam ik pas achter toen ik op de eerste hulp van Bronovo werd opgewarmd. Zelf dacht ik dat het wel goed met mij ging;  de duinwachter van Dunea dacht daar anders over. Hij plukte mij, stijf als en plank, op zondagavond uit de duinen van Meyendel. Met eerstegraads bevriezingsverschijnselen.
De dood van Pierlala

06-01-2013

U kent het verhaal? Pierlala, een vrolijk mannetje, leidt het leven van een dronkaard en een schavuit. Hij gaat in militaire dienst om zijn schuldeisers te ontlopen. Dan sterft zijn moeder. Met de erfenis in het verschiet besluit hij zijn eigen dood in scéne te zetten.